Energetika

i
energetska efikasnost

Energetika

Energetika

Projekti koji treba da imaju prioritet u prvoj fazi razvoja primene obnovljivih izvora energija, naročito uzimajući u obzir aktuelnu ekonomsku krizu i političku nestabilnost u regionu vezani su za korišćenje sopstvenih potencijala, domaće proizvodnje i tehnoloških inovacija kojima raspolažemo – korišćenja potencijala poljoprivredne i šumske biomase za proizvodnju toplotne energije (u domaćinstvima, sistemima daljinskog grejanja i industriji) i kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije. Na ovaj način se uspostavlja vrednosna piramida – profitni lanac – koji je u najvećoj meri oslonjen na unutrašnje potencijale. Prikupljanjem otpadne biomase (ostataka ratarske proizvodnje i šumskog otpada) gazdinstva bi ostvarila dodatni profit, uspostavila bi se preduzeća koja bi zaposlila radnu snagu i angažovala mehanizaciju za baliranje slame, čišćenje šuma i obala i eksploataciju šuma.

Bio masa

Domaći proizvođači peći i kotlova bi povećali svoju proizvodnju, investirali u nove mašine i alate, a može se očekivati i investiranje stranih proizvođača u proizvodnju u Srbiji. Na izgradnji novih fabrika i toplana bila bi angažovana domaća građevinska, mašinska i elektro operativa, a kako rukovanje ovakvim pogonima zahteva više zaposlenih nego kod gasnih i mazutnih kotlova, sačuvala bi se radna mesta u postojećim JP za proizvodnju i distribuciju toplotne energije i otvorila nova. Krajnji epilog bi bio da bi ova preduzeća bila profitabilnija zbog korišćenja jeftinijeg, domaćeg energenta u odnosu na uvozni gas i mazut, a da bi građani imali jeftinije i čistije grejanje i toplu potrošnu vodu. Cirkularna ekonomija u kojoj se podrazumeva da najveći deo tokova novca završava u okviru lokalne zajednice ili regije uz smanjenje uvozne zavisnosti i pozitivan uticaj na životnu sredinu na ovaj način bi došla do punog izražaja.

Šta je neophodno da bi se pokrenuo investicioni ciklus od preko 300 miliona evra u periodu od 5-8 godina i uposlilo preko 10.000 ljudi i ostvario direktni profit u vrednosnom lancu od preko 100 miliona evra godišnja?

Pre svega jasna odluka i posvećenost države, koordinisan rad između nadležnih ministarstava izrada lokalnih energetskih planova i projekata koji bi bili spremni za finansiranje i aktivno učešće države, autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave u partnerstvu i podsticajnim merama. Odlučnost, odgovornost i posvećenost projektima korišćenja biomase sigurno bi doveli do pokretanja ovog segmenta energetike koji bi bio zamajac i za druge slične projekte. Iskreno opredeljenje države za korišćenje OIE i sprovođenje u život obaveza preuzetih međunarodnim ugovorima, usvajanje funkcionalnih zakona i pratećih propisa, trajno obrazovanje celokupnoga stanovništva te ostvarenje podsticajnog privrednog okruženja su preduslovi za uspeh svih zemalja Evrope u ostvarenju zajedničkog cilja očuvanja životne sredine i unapređenja nacionalnih privreda kroz korišćenje obnovljivih izvora energije.

Bio Gas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Energetska efikasnost

Mogućnost pristupa svim oblicima energije po dostupnim cenama je preduslov za ekonomski i socijalni razvoj društva. U isto vreme, sektor energetike je odgovoran za približno 75 % ukupnih emisija gasova staklene bašte (GHG), zbog čega je najveći izazivač promene klime. U poslednjoj deceniji se povećala svest političara i šire javnosti o pitanjima u vezi s energijom i stvaranjem novog energetskog obrasca ponašanja usmerenog na energetsku efikasnost. Energetska efikasnost se tipično odnosi na potrošnju energije i teško je ostvarljiva zbog toga što se zainteresovane strane razlikuju, tj. učesnici na tržištu energetske efikasnosti su različiti, pa ih treba stimulisati da bi prihvatili energetsku efikasnost, kao način poslovanja i konačno kao način življenja.
To zahteva da se promeni način razmišljanja
Proenergo je licencirana firma za izradu elaborata energetske efikasnosti i izdavanje Pasoša o energetskim svojstvima objekata. Naše usluge se ovim ne zavrsavaju, većpodrazumevaju i konsalting poslove na uspostavljanju sistema energetskog menadzmenta kao i upravljanja proizvodnjom i energijom u industrijskim sistemima

SDG

Veoma važan segment delovanja Proenerga jesu sistemi daljinskog grejanja. Naši inženjeri su potpuno kvalifikovani za projektovanje priključaka, mreže daljinskog grejanja I drugih vrsta toplobvoda, vrelovoda I parovoda.
Do sada smo uradili preko 100 km mreže u nekoliko gradova u Srbiji kao što su Novi Sad, Beočin, Bečej, Zrenjanin, Kruševac, Ub, Mionica, Bajina Bašta… Posebno smo ponosti na naše projetekte automatizacije toplotnih podstanica. U Temerinu, Bečeju, Beočinu, Novom Sadu, Srbobranu I mnogim drugim mestima uradili smo preko 500 podstanica u rasponu snage od… do… kW u vrlo različitim konfiguracijama… Što se tiče toplotnih izvora radili smo projekte gasnih kotlarnica, kotlarnica na ugalj, drvnu biomasu, ali I kogeneracija na biomasu I prirodni gas. Ukupno smo učestvovali u projektovanju preko 250 MW kapaciteta toplotne energije u sistemima daljinskog grejanja širom Republike Srbije…

Kontakt

Ukoliko zelite da nas kontaktirate to mozete uraditi klikom na dugme ispod!